Diablo 3 review

Blizzard entertainment, meer bekend van World of Warcraft en Starcraft , heeft opnieuw alles uit de kast gehaald met deze kaskraker. De diehard fans hebben maar liefst 12 lange jaren moeten wachten tot er een trilogie was. Waarom ik zo snel reeds kaskraker zeg ik dat er maar liefst 3.5 miljoen exemplaren zijn verkocht de eerste 24u, hierbij de 1.2 miljoen exemplaren die Diablo 3 kregen bij de “World of Warcraft” promotie niet bijgerekend. Kort uitgerekend de beste verkochte Pc game aller tijden.

We schrijven 2008 toen Blizzard de eerste aankondigen maakt rond Diablo III en zo de resems fans ongeduldig lieten hunkeren naar de volgende stap. Diablo III maakte zijn uiteindelijke grote intrede op 15 Mei 2012 maar dit liep niet zo van een leien dak…. Blizzard koos namelijk voor een ‘altijd-online DRM-beveiliging’ om zo de strijd tegen de piraterij en het misbruik van gemodde items van zijn voorganger tegen te gaan. Je hebt dus een internetverbinding nodig om Diablo III te spelen waarbij de servers heel wat moeite hadden om de toestroom van de hongerige Diablo-fans te verwerken. Dit resulteerde in het oooo zo bekende error 37 heel jammer voor de vele mensen die speciaal verlof hadden genomen want de servers waren misschien pas ’s avonds laat beschikbaar. Voor de 3de maal worden de inwoners van Sancuary bedreigd door de demonen from hell. Deze keer zijn het de Lesser Evils Belial en Azmodan die zich klaar maken om de wereld te veroveren.

Classes

Je krijgt de keuze om de evil forces of hell te bestrijden uit 5 beschikbare karakters nl: Witch Doctor, Barbarian, Wizard, Demon Hunter en de Monk. Iedere klasse heeft zijn eigen specifieke aanvallen en vaardigheden die je gedurende de game zult vrijspelen. Er zijn 6 verschillende categorieën waaruit je kunt kiezen en iedere catogorie is onderverdeeld in 4 verschillende aanvallen dus in totaal heb je tot je beschikking maar liefst 24 verschillende vaardigheden! Je kan tot 6 vaardigheden op je shortcuts zetten. Naarmate je je karakter levelt speel je diverse runes per vaardigheden vrij. Mijn wizard heeft een leuke lightning spell die wat damage kan doen maar als ik een bepaalde rune erin steek heb je onmiddellijk een leuke lightning spell die tot 3 vijanden overspringt. Keuzes zul je dus wijselijk moeten maken want iedere vijand kent zo zijn eigen zwaktes. Dus heel de game dezelfde spreuken hanteren zal in je eerste gameplay wel nog lukken maar vanaf je de volgende moeilijkheden vrijspeelt zal je strategischer te werk moeten gaan. Je hebt dus een grote vrijheid in het kiezen in je spells in vergelijking met de voorganger waar jezelf koos om welke vaardigheden te opwaarderen door skillpoints.

Gameplay

Er zijn maar liefst 4 verschillende moeilijkheden nl Normal, Nightmare, Hell en het gevreesde Inferno. Voor de die-hard gamer heeft Blizzard een hardcore mode maar als je karakter afgeslacht word kan je deze niet meer tot leven brengen. Let dus goed op met wie je dit speelt liefst iemand waarop je ingespeeld bent! Je begint in de eerste act (totaal 4) om de ‘fallen star’ te onderzoeken in het dorpje Tristram. Zo begin je aan een helse trip waar je diverse NPC’s tegen zult komen en die gaande weg je diverse opdrachten geven in kerkers, boerderijen, … Zo begin je de strijd tegen het kwade en de vele vijanden met een stevige “hack and slash”. Je zal ook diverse mini bosses tegen komen met diverse “aura’s “ zoals extra health, snelheid, die mortars afschieten,…. die op hun beurt dan misschien je eerste goede loot kunnen droppen, straks meer hierover. Een goede verbetering is dat iedere gameplay uniek is doordat de werelden en kerkers willekeurig aangemaakt worden. De kroon die je daarnet nog zocht was in het Noorden maar helaas niets te vinden… het bevindt zich nu deze keer in het Westen, wat een super replaywaarde biedt aan deze game. Een nieuw element in de game is dat je de omgeving kan gebruiken tegen je vijanden. Zo kan je kroonluchters  laten vallen, muren wegblazen op je vijanden maar opgelet sommige vijanden kunnen muren beklimmen en plots je in de rug aanvallen wees dus op je hoede! Het grote nadeel als je single player wilt spelen is dat je dit niet meer op het vliegtuig, boot, trein,… kunt doen doordat je constant online moet zijn. Blizzard meldde dat er nog een PVP (player vs player) zou bijkomen en misschien wel nog een uitbreidende act?

Looting

De grootste verslavingsfactor is de immense grote te vinden buit AKA loot. Ieder schatkist, iedere gesneuvelde dorpling en iedere verslagen vijand zal loot droppen. De loot verdelen we als volgt:

Inferior: junk niets waard
Common: gewone items zonder attributen
Magic: magische items die extra’s geven zoals bv: +15% magic find, +115 vitality,…
Rare: de betere magische items die meer random attributen geven
Legendary: krachtige items met veel attributen
Set: zoals de legendary items maar geven extra eigenschappen als je meerdere items van dezelfde set draagt.

Hoe hoger de graad hoe moeilijker te vinden dus zoek en vind! Dit is een enorme verslavingsfactor om iedere keer een betere uitrusting te vinden.

Ben je toch ongelukkig met je huidige equipment kan je nog altijd het geluk tarden op de ‘auction house’ dit is een online biedsysteem waar alles kan verkocht en gekocht worden. De items zullen enkele dagen hier beschikbaar zijn met een startbod zo kan iedereen hierop bieden tot het einde van de verkoop. Ook zal er een bedrag staan dat ervoor zorgt dat je onmiddellijk het gewenste item kunt kopen dit bedrag word ingevoerd door de verkoper. In de toekomst zullen de auction houses een kleine toevoeging krijgen zodat je met echt geld kunt betalen of speciale items kunt verkopen voor echt geld. Dit geld wordt gelinkt met je battlenet account en hiermee zou je diverse andere items kunnen kopen, games en franchises kopen van blizzard of laten overschrijven via pay-pal. Wow een game waarmee je geld kunt verdienen!!!!

Crafting

Je krijgt de mogelijkheid om je wapen –en juwelensmid te upgraden waardoor je nieuwe wapens, armors, ringen of juwelen te maken. Indien je ongewenste loot gevonden hebt kun je die bij de wapensmid laten converteren in benodigde materialen om nieuwe geleerde plannen te maken waardoor je sterker eruit komt. Eveneens kan je je juwelensmid nieuwe ‘gems’ leren craften tot max 14 verschillende. Je hebt ieder keer 3 dezelfde gems nodig om 1 hogere gem te creeëren. Zo zijn er 5 verschillende soorten gems nl: Amethyst, Emerald, Topaz, Sapphire en Ruby , en ieder met zijn unieke bonussen die je in je uitrusting kan steken indien deze voorzien zijn hiervoor.

Multiplayer

Je geraakt maar niet voorbij dat ene stukje of je speelt niet graag alleen blizzard laat je de keuze welke quest , welke act je wilt gaan spelen en zo kom je onmiddellijk in een public game. Je kan eveneens je persoonlijke game open zetten tot het publiek.  Er kunnen tot max. 4 spelers in 1 sessie deelnemen maar hoe meer spelers hoe meer vijanden hoe sterker de vijanden worden, de uitdaging blijft! Diablo 2 had één grote nadeel bij de multiplayer nl: de loot werd gedropt maar de 1ste persoon die het kon oprapen had de item effectief vast, had je eventjes last van lag of was je net ergens anders in de speelwereld , pech! Nu wordt iedere speler individueel beloont voor zijn inzet, alle loot dat je ziet vallen is voor jou! Indien je het opraapt en zegt ‘nee dit is niets voor mij’, kan je dit gewoon laten vallen op de grond zodat het toegankelijk word voor alle medespelers.

Grafisch

Diablo III is 12 jaar in ontwikkeling geweest en dit kun je tijdens de gameplay wel zien. Ze zijn niet van de deze tijd maar laten we eerlijk zijn het blijft toch een geduchte kwaliteit te geven. Zo blijft het toehankelijk voor mensen met een verouderde computer! Blizzard heeft zich vastgehouden aan het minder volwassen uiterlijk dat sinds World of Warcraft gehanteerd word. De omgeving wordt duisterder met het verloop van de game: legendarische gevechten in de verte terwijl je het bestormde kasteel tracht te beschermen, bloed op de muren… het is allemaal aanwezig in een horrorsfeer. We worden ook tijdens het verloop van de game beloond met diverse tussenfilmpjes en wat zijn die mooi en ook aangrijpend.

Conclussie

Diablo 3 is na 12 jaar eindelijk uit maar zo heeft Blizzard alle minpuntjes kunnen wegwerken van zijn voorgangers maar de game heb je reeds na een 10tal uren uitgespeeld zoals menige games maar gelukkig maakt dit weinig uit. Je zult blijven verder spelen voor die betere uitrusting, hogere moeilijkheidsgraad, dynamische kerkers,… Deze game heeft alles in petto om game van het jaar te worden! Wil je eveneens weken verslaafd te geraken met de evil forces of hell en misschien wel als vermist worden opgegeven in deze maatschappij? Diablo 3 is zeker een must game voor iedere RPG en hack and slasher maar toch ook voor de onervaren gamer.

HOT:                                                                                                                     NOT:

Dynamische wereld                                                                                               Te verslavend?
Herspeelbaarheid                                                                                                   Always online beleid
Unieke playstijl per klasse
Loot

Hieronder een eigen compilatie van filmfragmenten afwisselend met ingame footage.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights