Review Documentairereeks ‘Brave little Belgium’

Review Documentairereeks ‘Brave little Belgium’

19/01/2016 Uit Door Agnes_89

Deze boeiende vierdelige documentairereeks (200 minuten)  neemt je mee in het verhaal van België  tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wie denkt aan een saaie vertelling heeft het hier wel goed mis!

Het verhaal is misschien 100 jaar oud maar de manier waarop Dr. Sophie De Schaepdrijver het verhaal presenteert is heel eigentijds!

Kijk ernaar en zie zelf wat ik bedoel!

We zien niet alleen het dagelijkse leven tijdens de bezetting, hoe het eraan toe ging aan het front en in de loopgraven, de medische ontwikkelingen, de toestroom van vluchtelingen maar ook persoonlijke verhalen en getuigenissen.

Geen onbelangrijk detail is dat deze reeks in 2015 de tweejaarlijkse Michael Nelson Price van de International Association for Media and history (USA) heeft gewonnen! Voor mij was dit al genoeg om mijn interesse te wekken!

Omkadering:

Brave Little Belgium1Het verhaal doorkruist Vlaanderen, van de Voerstreek tot aan de Ijzer maar ook heel wat andere plaatsen komen aan bod.

Zo komen we terecht in Luik, maar ook in de martelaarssteden zoals Leuven en Tamines die een ontzettend belangrijke rol speelden.

Uiteraard blijven we niet in Vlaanderen, we gaan bijvoorbeeld naar de slagvelden in Frankrijk en bezoeken we Verdun en de brug in Sarajevo.

Beeld & geluid:

Het verhaal wordt zoveel mogelijk verteld vanop de plaats waar de oorlog zich afspeelde. Om dit goed te kunnen uitvoeren wordt gebruik gemaakt van de hedendaagse technologie op gebied van beeld en geluid.
Naast de originele foto’s en filmpjes zie je ook hedendaagse beelden zoals luchtopnamen die door een hexacopter of drone genomen werden. (Dit is een zeer wendbaar en licht toestel die het mogelijk maakt monumenten en landschappen op een innovatieve en vernieuwende manier in beeld te brengen).

3d-kaartDaarnaast wordt ook gebruik gemaakt van 3D-kaarten en 3D-animatie waardoor het voor de kijker een stuk aangenamer en gemakkelijker te volgen is.

Als kers op de taart wordt ook de muziek in een modern jasje gestoken.

Zo horen we fragmenten van onder andere de films ‘The Hunger Games, The Sixth Sense en Forrest Gump) Echt geweldig! Dit overstijgt toch alle verwachtingen?

Presentatie:

sophieDr. Sophie De Schaepdrijver is een van de meest bekende Belgische deskundigen op het gebied van geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Ze is tevens de auteur van het welbekende boek ‘De Groote Oorlog’.

Ze is van Kortrijkse afkomst en studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel doceert ze moderne Europese geschiedenis aan het Pennsylvania State University in Amerika. De mannelijke commentaarstem is van Vic De Wachter.

Conclusie:

Deze mini reeks is een echte aanrader! Het is interessant en tegelijk ook ontspannend en meeslepend.

Het geeft de kijker een duidelijk beeld van hoe de oorlog er in werkelijkheid uitzag en hoe dit zijn effect nalaat op onze moderne samenleving.

Ik heb mij geen moment verveeld en heb er echt van genoten. Ik zou het ieder moment opnieuw kunnen bekijken want een tweede keer zal ik beslist nog meer onthouden!

En voor de zeer geïnteresseerden onder ons deel ik graag volgende link.

Mijn persoonlijke score:

9/10