Review: Epson EH-TW490 beamer

Review: Epson EH-TW490 beamer

17/10/2013 0 Door no use 4 a name

Dit is dé beamer die je als film of game liefhebber in huis moet halen, wat ook direct de doelgroep is waarop dit apparaat gericht is.
Laat ons eerst even beginnen met de belangrijkste specs:

Afmetingen: 297‎ x 234 x 77 mm
Gewicht: 2,4 kg
Lichtopbrengst gekleurd licht & wit licht: 3.000 Lumen
Resolutie: WXGA, 1280 x 800, 16:10
High definition: HD ready
Beeldverhouding: 16:10
Contrastratio: 12.000 : 1
Lamp: 200 W, 5.000 h Levensduur, 6.000 h Levensduur (in de spaarmodus)
Trapezecorrectie: Automatisch verticaal: ± 30 °, Handmatig horizontaal ± 30 °
Verticale 2D refresh frequentie: 100 Hz – 120 Hz
Projectieformaat: 33 inch – 318 inch
USB-diplay-functie: 3 in 1: beeld / muis / geluid
Aansluitingen: USB 2.0 type A, USB 2.0 type B, HDMI in, S-Video in
Kleurenmodi: Bioscoop, Dynamisch, Spel, Woonkamer
Garantie: 24 maanden Binnenbrengen, Lamp: 36 maanden of 3.000 h
Bijgeleverde accessoires: Draagtas, Hoofdapparaat, Stroomkabel, Quick Start handleiding, Afstandsbediening incl. batterijen, Gebruiksaanwijzing (CD), Garantiebewijs

Epson-EH-TW5200-projector

Nu we de belangrijkste specs overlopen hebben kunnen we het over de praktijk hebben.
Zoals je merkt zijn er heel wat aansluitmogelijkheden op deze beamer wat het enorm gemakkelijk maakt om je apparatuur aan te sluiten, wat direct opvalt is dat er jammergenoeg maar één HDMI poort op dit apparaat zit. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen meerdere apparaten tergelijk die op HDMI werken. Ik denk hierbij aan een doorsnee living waarbij er naast de spelconsole ook veelal een digicorder of dvd/blu-ray speler aangesloten is. Een probleem dat snel opgelost is door er een kleine switch tussen te steken maar desalniettemin een probleem dat vermeden had kunnen worden.
Dit is natuurlijk komma-neuken maar hoe kunnen we ook anders want voor de rest valt er zo goed als niets negatiefs over dit apparaat te zeggen.

beamer5

Installeren is net zoals het aansluiten van gelijk welk multimedia apparaat, het is maar wanneer je er net als hier een home-cinema wilt tussensteken dat het toch even opletten geblazen is om je geluid ook op de goeie manier in te stellen. Bij de test van deze beamer gebruikte ik voornamelijk mijn laptop die ook op de home-cinema was aangesloten, om hier het geluid netjes naar buiten te krijgen diende ik een aux kabel te gebruiken die in een rode en witte kabel gesplitst werd. Kortom, één extra kabel en je bent vertrokken.
Geluid kan je ook uit de beamer zelf laten komen maar tijdens games en films is dit af te raden aangezien je dit niet overdreven luid kan zetten (en het nog steeds helder kan laten klinken) en het een deel van de ervaring teniet doet wanneer je geluid maar vanop één plaats verspreid wordt.

Na de volledige aansluiting van je kabels etc kun je de resolutie héél gemakkelijk naar persoonlijke wens configureren door deze op het apparaat zelf te vergroten/verkleinen of scherp te stellen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je beeld in een trapezium vorm te configureren of te kantelen.

Op de beamer zelf zit trouwens ook een gebruiksvriendelijke interface waarop je verschillende kleuren presets, resoluties etc ook nog kan configureren met je afstandsbediening. Zo kun je wanneer je een film bekijkt deze bv op ‘cinema’ setting zetten waardoor de beamer ook minder lawaai zal maken. Terwijl we het toch over lawaai hebben kan ik direct al meedelen dat dit heel goed meevalt bij dit apparaat wat zeker vermeldigingswaardig is aangezien je films en muziek best ervaart zonder constant een luid zoemgeluid op de achtergrond.

Deze leuke verbetering van je leven kun je al in huis halen voor ongeveer € 550.
Hou er wel rekening mee dat je af en toe je lamp zal moeten vervangen, kleine rekensom: als je gemiddeld dagelijks 5u deze beamer gebruikt zal je er ongeveer een kleine drie jaar kijkplezier aanhebben alvorens de levensduur van je lamp erop zit. Een nieuwe lamp kost snel al gemiddeld zo’n €165 dus dit is een kost die je om de drie jaar er nog bovenop zou kunnen hebben.
4253_600_193
Al bij al valt dit best mee want als je net zoals ik, met games en films aan de lopende band dagelijks bezig bent dan doe je dit liefst in optimale omstandigheden.
Als je dus nog aan het twijfelen was om een beamer in huis te nemen, laat bovenstaande tekst je dan alsjeblieft aanzetten tot aankoop want één keer hierop gamen of een film kijken en je bent verkocht.
Het zal jammer zijn om deze beamer terug aan Epson te moeten afgeven want je geraakt er snel aan gewoon dat je nieuwe tv de helft van je livingmuur is, maar met de feestdagen in aantocht is het misschien wel tijd voor een cadeautje voor mezelf.

Voorlopig wordt het dus nog bang afwachten tot wanneer ik dit pareltje terug moet afgeven maar terwijl ik wacht kan ik mij zowel kapotgamen tot de koerierdienst hier aanbelt.