Review : Far Cry 3

Beeld je in , een tropische eiland, met vrienden op avontuur vol plezier en spanning, leuke sfeerbeelden, en opeens word deze onderbroken en word je wakker in een kooi, gekneveld, vastgebonden, de mond gesnoerd en door enkele bewoners word voor je neus 1 van je vrienden omgebracht,…

Niet echt de droomvakantie onder vrienden die jij in gedachten had, enkel jij (Jason) & Grant, je broer weten deze slachtveld te ontkomen , breken uit en zetten het aan het lopen , met de enige echte Bad Ass van Rook Island op je Hielen.

Far-Cry-3-cover_2413312b

Welkom bij de gekte, welkom bij de Insanity , welkom … bij Far Cry 3

Verhaal :

Jason Brody & Zijn broer Grant Brody gingen samen met enkele vrienden naar Rook Island voor een avontuurlijke reis met vrienden, wanneer deze brutaal werden verstoord door “Vaas” en zijn kornuiten , deze zeg maar Piraten hebben deels of zo goed als het eiland in hun macht en  controleren alle gebieden.

Geen radiosignalen om hulp te roepen, de ene dorp na de andere geplunderd door deze piraten,

De enige hoop ligt in jou om je wraak te nemen en ze uit te schakelen en de communicatie tussen het eiland te herstellen.

Gameplay :

Al direct zeggen we dat met de gameplay en besturing van Far Cry 3 top zit,

Een zeer duidelijke HUD helpt je dan ook bij wat je dient te doen in je volgende handeling, en Ubisoft zou Ubisoft niet zijn moest de menige games die eerdere Ubi-titels al ervaren hebben zowat al de controle onder de knie hebben dankzij andere topgames als de Assassins creed franchise en noem maar op.

Het eiland lig vol geheimen en gevaren, die op jou liggen te wachten.

Ubisoft Montreal greep terug naar de roots van Far Cry en koos terug voor de jungle.

Het eiland heeft ook veel te bieden, zo stikt de jungle vol van allerlei wild life en bewoners, dorpen, fauna en flora,…alles heeft werkelijk een rol in Far Cry 3

1Cenote_kick_NO_LOGO_GOLD

Het wild kan je doden om vervolgens van hun huid extra draagtassen te maken of een opbergkit voor je meds die je helpen in het genezen wanneer je gewond bent.

Planten kun je dan weer in verschillende combinaties verzamelen om medicijnen te brouwen.

Het eiland is zeer uitgestrekt en  net als in Assassins creed werd er een soort van view point systeem ingebouwd : radiotorens

Deze radiotorens hun signaal worden  verstoord en wanneer je weet deze te beklimmen om vervolgens een scrambler te verwijderen , krijg je een overzicht van de buurt met welke lekkere goodie’s hier te vinden zijn.

Hoe meer je van deze weet vrij te spelen, hoe meer GRATIS wapens je in de omliggende dorpen weet te bemachtigen die je verder helpen in zou missie om Vaas neer te halen.

Wie dacht dat hier alles eindigde voor de belevenis in Far Cry 3 mag even zijn woorden slikken, want terug is er tal van transport mogelijkheden beschikbaar :

Zo zeiden we eerder al over de radiotorens, maar hoe verplaatsen we ons terug naar beneden ?

Een Zip-line geeft je het antwoord, en daarnaast vinden we tal van voertuigen terug van jetski tot een jeep of een Quad om door de jungle en wateren te crossen (of liever cruisen?)

of liever met een Delta vlieger door de lucht zoeven ?

far-cry-3-27

Grafisch :

We kunnen niet de grafische kwaliteit tussen een console & Pc versie vergelijken, het zou gewoon ook niet eerlijk zijn : waar een computer voortdurend kan verder gebouwd worden en betere onderdelen krijgen, moet onze huidige console met zijn specificaties doen die aan boord te vinden zijn.

Wel leuk dat Ubisoft het onderste uit de kan weet te krijgen op de console versie door de grafics echt naar een maximum te duwen zodat zelfs het water  prachtig stroomt en het volledige eiland levendig ademt

Met oog voor detail kunnen we met respect voor de systeembeperkingen de ene niet met de andere vergelijken en worden we daadwerkelijk in de spelwereld meegezogen.

De meer dan  40 verhaalmissies laten je dan ook elke uithoek van het eiland verkennen en laat je sterk onder de indruk achter.

Alle personages zoals  leider van de piraten “Vaas” werden dan ook sterk gedetailleerd neergezet , dit allen dankzij de technologie achter films als onder andere Polar Express,

We hebben het dan over Motion Capturing, een proces waarbij de acteurs volgeplakt worden in kleine stipjes, om zo een digitaal skelet te ontwerpen en de vorm van het gezicht , met de mimic erbij om te zetten naar een digitale versie om een hogere levensactie personage te bekomen.

Acteur Michael Mando , bekend uit de reeks FlashPoint verleende naast zijn gezicht en mimic dan ook met plezier ook zijn stem aan Vaas en zet zo een schitterende , knettergekke Vaas neer

Hij lag dan de slechterik van dienst zijn, toch weten we deze personage te appreciëren en zelfs koesteren

Moeilijkheid :

Far Cry 3 leg de lat ietwat hoger dan zijn voorgangers en dat is direct ook te merken wanneer de actie vaak elkaar in razende tempo opvolgt eens je aan het verhaal verslingerd ben, moeilijkheid blijft aanvaardbaar en zelfs voor wie de eerste keer zich in het Far Cry universum verdiept gemakkelijk, maar wanneer we toch omcirkelt staan door enkele piraten piepen we even anders.

Far-Cry-3-preview-1

De Artificiële Intelligentie (A.I) is ronduit schitterend, maar vergeet niet dat het een sluipgame voor iets blijft, waardoor je veel gebruik dient te maken van rond omliggende  struiken en obstakels als je uit de piraten hun gezichtsveld wil blijven.

Levensduur :

Totale lengte van het verhaal ligt toch rond de 15uur dankzij tal van missies die in Far Cry 3 te vinden zijn , je kan ook trouwens je tijd nemen en het eiland verkennen of gewoon het verhaal aan  1 stuk afwerken gezien er toch geen haast achter zit of niemand op je hielen zit (behalve Vaas dan wel , das een andere koek )

En dan hebben we het enkel over het hoofdverhaal , gezien als Co-op je een totaal andere verhaal mag beleven , deze  6 maanden voor de gebeurtenissen.

Multiplayer

2 spelmodes vinden we terug onder het gedeelte Multiplayer en hier is je keuze ook simpel, ben je tegen elkaar of voor elkaar ? coöperatieve of competitieve ?

 • Co-op :
  Een volledig nieuw verhaallijn werd voor  deze spelmodi in Multiplayer ontworpen ,jij en  3 vrienden gaan het avontuur aan in de ene level na de andere om alles om jullie heen aan flarden te knallen.
  Prachtige sfeer , zalige wapens …maar een ietwat gebrek aan een dreiging van bv Vaas die op de loer ligt om jullie te grazen te nemen.
  ietwat mager verhaal maar toch de moeite voor even samen online  te gaan in deze Co-op.
 • competitieve Multiplayer:
  Niet echt iets om over naar huis te schrijven, zit leuk in elkaar dankzij een level systeem en een wapenklasse , beetje bekend wanneer je al games als Call Of Duty gewoon bent maar met een leuke variatie erop van een spel mode waar we even de naam niet weten te vinden.
  Het team dat als eerste zijn tegenstander zijn basis weet in lichterlaaie te zetten wint de match, maar daar stopt het niet echt bij…Vuur heeft een gewoonte om zich uit te breiden, en zeker in een eiland vol planten en bomen waardoor je niet enkel dient om te  letten voor het ene gevaar van de mens, maar ook het gevaar van de dansende vlam die aan je hielen wil komen likken.

exotisch mappen gebaseerd om de singleplayer maken het beeld compleet.

Conclusie :

Far Cry 3 is een visueel parel die je in No time weet in zijn spelwereld te sleuren en je direct bij de keel vast grijpt.

Ubisoft keert terug naar het eiland waar zijn roots lagen en bleek hiervoor een betere keuze te maken dat de Afrikaanse omgeving in Far Cry 2

Het eiland staat bol van beide actie en gebeurtenissen zodat je zeker altijd wel iets weet te doen wanneer je toch even van het verhaallijn wil afwijken.

Prachtige beelden, sfeervolle omgeving en wat ons betreft een Game Of The Year nominatie waard.

Het gezellige,zeg maar geschifte ondertoon maakt de gameplay compleet dankzij acteur Michael Mando die een geslaagde personage weet neer te zetten en een levendige bad ass weergeeft.

Maar bulkende actie, een insane feeling en hoge kwaliteit grafics kan het ook niet anders dat Far Cry 3 voor  PC , Playstation 3 & Xbox 360 een gewaardeerde 98% mag ontvangen

3 thoughts on “Review : Far Cry 3

 • t0o cRaZe3
  05/01/2013 at 20:39

  Heb m de laatste 2 dagen gespeeld en is dus echt een TOP game!!

 • t0o cRaZe3
  30/12/2012 at 09:40

  Daar deze game nog maar 30€ kostte, toch maar eens besteld, ben er nu toch wel heel nieuwsgierig naar. En mooie review weer, zo lekker overzichtelijk en fijn om te lezen!

 • ScHiZoPhReNi
  18/12/2012 at 20:25

  Ziet er een veelbelovend spel uit…ben benieuwd om ze te spelen…naar de winkel haasten dus !

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights