Review : Red Sparrow (Blu-Ray )

De koude oorlog mag dan voor ons in het verleden lijken, ze is slechts versplinterd en door sociale media merken we niets meer van in huidige maatschappij.

Een krachtige Quote die werd in de start aan de film geleverd om een schets te geven van de sfeer waar Red Sparrow over gaat.

Ondanks Hollywood wel bulkt van titels recentelijk en aankondigingen met kleuren en dieren , is Red Sparrow is geen Marvel film die volgt op Black Panther.

Red Sparrow ligt ook niet voor de verwachtende Black Widow.

Red Sparrow is ook geen documentaire over de rode gevogelte.

 

Wat wel volgt is een verhaal van Russische spionage in tijden die afspelen in een kat en muis spel tussen de Russen en de CIA.

Gebaseerd op het boek van Jason Matthews met de gelijknamige titel.

Sterrencast met onze eigen (West) Vlaamse Matthias Schoenaerts, de getalenteerde Jennifer Lawrence die al eerder heeft samen gewerkt met Francis Lawrence voor de Hunger games, en de legendarische Jeremy Irons vormen samen een top cast in deze 140min durende spectaculaire verhaal.

Verhaal:

Dominika Egorova (gespeeld door Jennifer Lawrence) is een prachtige, getalenteerde ballerina in het Bolshoi Ballet.

Ze danst met volle passie en liefde de planken van de vloeren, tot ze geblesseerd geraakt en haar leven als Ballet voorbij is.

Sinds Dominika niet meer kan optreden, betaald Bolshoi ook de verzorging van haar moeder niet meer, alsook de huur en andere kostendekking.

Alle steun wordt ontnomen en Dominika is ten einde raad, tot haar nonkel Vanya aan de deur verschijnt (in de rol door Matthias Schoenaerts).

Adjunct-directeur van de inlichtingendienst, nonkel Vanya vraagt haar een wederdienst in ruil voor zijn hulp.

Een kleine maar …

Het duurt ook niet lang of deze kleine dienst loopt volledig uit de hand wanneer Dominika getuige wordt van een moord tijdens de “Gunst” voor Vanya.

 

 

Haar leven komt hierdoor op het spel en Vanya geeft haar de keuze:

Haar leven of naar een school voor Sparrows gaan waar jonge mensen getraind worden hun lichaam te gebruiken als tool in een spel van informatie-inwinning.

Na haar opleiding beland ze in het echte werk als Russische spionage als een Red Sparrow.

Een geheime door de regering die gebruikt maakt van dodelijke schoonheden.

Dominika word zo snel onderdeel van een verraderlijke spionagespel tussen Rusland en CIA… waar de enigste uitweg is dat Mother Russia jou aflost en opruimt.

Dominika die hierin gevangen zit probeert dit spel te ontkomen in wat weleens een riskante opdracht kan worden.

Bij haar eerste missie verkeerd Dominika al snel in een tegenstrijd tussen wat ze verwacht wordt te doen en het gevecht tegen het opgeven van haar morele waardes wanneer ze dient het vertrouwen te winnen van een contact bij de CIA die haar brengt tot een hooggeplaatste mol in de SVR die ze dient te ontmaskeren.

Cinematografie:

Al van in begin van de Red Sparrow is Duidelijk dat de focus liggen op de personages van Lawrence en diens tegenspeler bij de CIA.

Alles begint namelijk met de scene waar Dominika haar dans carriere tot een einde komt, terwijl via overgang scenes in het park een soort Deal verkeerd gaat tussen “de mol” van het russische SRV en CIA agent Nathaniel Nash die in het wild de aandacht lokt door enkele schoten te knallen.

Ruwe seks, actie, geweld en een diep lopende politieke spionagespel zijn allemaal de sleutel elementen van Red Sparrow.

Jennifer Lawrence die zelf ooit slachtoffer was van de immense IPhone hack waar bekende actrices pikante foto’s worden geleaket was (terecht) een tegenstander van de gebeurtenissen.

Het is dan ook de eerste keer dat Jennifer Lawrence in tijden van de #MeToo ook in full ornaat gaat waar ze vroeger nogal verdedigend was over haar lichaam.

Tot voorheen enkel subtiel of artistiek verhuld was het verste waar Lawrence ging.

In de Extra’s vertelt ze ook uitgebreid over de uitdaging die dit gaf en dankzij het vertrouwen met Francis Lawrence dat ze met een gerust hart in respectabel omgeving wist toe te stemmen.

Dit specifiek naar de Scene toe waar ze in de Sparrow school uit de kleren diende te gaan en de macht over haar lichaam wist terug op te eisen.

In de genoemde scene probeert de man voor een gans klas haar te verkrachten, maar faalt hierin wanneer ze zijn genot weet af te nemen door in te stemmen en akkoord te gaan… “Hij wil macht”

Jennifer Lawrence stars in Twentieth Century Fox’s RED SPARROW. Photo Credit: Murray Close.

Zijn macht weet hij niet te krijgen en word dus afgevoerd als de zwakkeling hij zich laat blijken.

Het is het sleutelmoment waar Dominika de macht grijpt om voor zichzelf op te komen in een krachtige scene.

Daar het tal aan Lange martel scenes ook duidelijk maken dat de Russische Spionage niet te mals is, weet te staven in welke situatie Dominika zich bevindt.

 

De donkere, grimmige sfeer weten de toon goed te zetten voor Red Sparrow en sluit perfect aan bij de Cast.

Cast:

Jennifer Lawrence stars in Twentieth Century Fox’s RED SPARROW. Photo Credit: Murray Close.

Normaal zouden we beginnen praten over Jennifer Lawrence, maar het is te zeggen dat onze eigen Matthias Schoenaerts hier volle lof alsook mag ontvangen in zijn rol als geloofwaardige Rus.

Schoenaerts weer perfect zelfs beide accent en attitude van een Rus aan te nemen dat je zelfs zou denken dat hij op en top in Russia is opgegroeid en geboren.

Jennifer Lawrence heeft voor haar personage als Dominika een zware training tevoren tegemoet gehad.

Niet alleen als Russische accent weten te meesteren en alles wat Russisch is aanleren, het is bij al in begin van de film dat Jennifer als Russische ballerina een zware opleiding in korte tijd moest aanleren met focus op de basics.

Met een Choreografie in een speciaal voor de film gekozen productie wist Lawrence wonderbaarlijk zich als een talent neer te planten in de wereld van Ballet.

Extras:

  • A new Cold War: Het origineel & De bewerking
  • Agent’s provocateurs: De Ensemble Cast
  • TradeCast : visual authenticatie
  • Head of the tempest: Op locatie
  • Welcome To Sparrow School: ballet & Stunts
  • A Puzze of Need: Post production
  • Deleted Scenes

  • Audio commentaar van Francis Lawrence

Conclusie:

Matthias Schoenaerts and Jennifer Lawrence in Twentieth Century Fox’s RED SPARROW. Photo Credit: Murray Close.

Red Sparrow is een snijdende, interessante spionagethriller die zich ontdoet van alle clichéverhalen waar andere producties mee zouden bulken.

Dominika komt in een wereld terecht waar ze liever geen deel van wenst uit te maken, en zoekt naar een eigen uitweg waar ze haar leven dierbaar kan behouden.

Als het van de Russische geheime dienst afhangt is de enige exit met een kogel door het hoofd.

Dominika leert haar lichaam en verleiding als wapen te gebruiken en doorheen de film word ook duidelijk vermeld wat ze denkt en ervaart.

Dit in een gevaarlijke spel tussen de CIA en SRV waar Jennifer Lawrence als Dominika een sleutel speelt, is het voor haar een strijd aan wiens zijde ze werkelijk staan en kan staan.

De sterrencast van Jennifer Lawrence, Matthias Schoenaerts & Jeremy Irons weten je als kijker diep in het verhaal te krijgen met een snijdende sfeer.

De acteer niveau van de Cast lig daadwerkelijk hoog bij realisme dat je bij elke seconde in de waan zou blijven dat ze weleens echt Russisch zouden kunnen zijn.

De donkere tint met het gevoel van de koude oorlog regime maakt het duidelijk waar de toon in de film ligt.

Te donker is deze nu ook weer niet gezien het pallet aan kleuren die echt de Russische wereld en het verhaal rond Dominka weten in een kleurige pallet te plaatsen dat deze als een visueel spektakel van het scherm knalt.

Van setting die trouwens op unieke locaties werden gefilmd tot zelfs de outfits die prachtig sieren, werd alles mee rekening gehouden.

Red Sparrow is nu verkrijgbaar op DVD, Blu-ray & Video On Demand.

Score:

9/10

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights