Review: miniatures battlegame – Wings of Glory: Battle of Britain Starter Set

We schrijven 10 Juli tot 31 oktober 1940, een periode die gekend zal worden als de (Air) Battle of Britain. In een poging om Groot-Brittannië tot een vredesakkoord te dwingen, heeft de Duitse Luftwaffe een luchtblokkade opgeworpen waarbij vooral kusttransporten, havens en scheepscentra worden geviseerd. Op 1 augustus volgen de instructies om de Britse RAF te verlammen en nauwelijks 12 dagen later begint men ook de luchtvelden en infrastructuur van de Engelse luchtmacht te treffen, gevolgd door strategische gebouwen en fabrieken waar onderdelen voor vliegtuigen worden gebouwd. Een pure zee-aanval wordt door de Duitsers wegens de superioriteit van de Geallieerden in de Noordzee immers gezien als een grotere gok. Het zal uiteindelijk de ‘laatste slag’ ooit worden die volledig wordt bevochten met vliegtuigen – en het vormt een ideale achtergrond voor een geweldig ‘miniatures battle game’ met een historische achtergrond die doet denken aan sf-tegenhangers als X-Wing en Battlestar Galactica (dat ook wordt uitgegeven door Ares Games).

Over de game

Wings of Glory kent een rijke geschiedenis. Het is een soort opvolger van Wings of War, een Italiaans spel dat kaarten en figuurtjes gebruikt en dat voor het eerst werd gepubliceerd in 2004. Uiteindelijk pikte Fantasy Flight Games (wie anders) de licentie op en begon het de Engelstalige versie uit te geven, met een eerste reeks producten rond de Eerste Wereldoorlog, gevolgd door Dawn of War, dat de Tweede Wereldoorlog bestreek. Oorspronkelijk werden er nog kaarten gebruikt, maar wij begonnen het spel veel aantrekkelijker te vinden toen de overgang naar ‘miniatuurtjes’ werd gemaakt.

Toen het Italiaanse bedrijf dat verantwoordelijk was voor de game in 2011 failliet ging, waren de fans van het eerste uur enorm teleurgesteld, maar nauwelijks een jaar later pikte Ares Games alles weer op… met hetzelfde team ontwerpers achter het stuur!

Deze Wings of Glory: Battle of Britain Starter Set is de nieuwste iteratie en bevat alles wat je nodig hebt om te spelen, maar is volledig uit te breiden met losse ‘boosterpacks’. Die zijn gelukkig niet ‘verzamelbaar’ zoals veel andere games dat zijn (namelijk met gesloten doosjes waarin een selectie producten zit die je pas kent wanneer je de verpakking opendoet): je weet altijd wat je koopt en zo kan je dus ook jouw eigen strijdkrachten samenstellen. Ook leuk: Wings of Glory: Battle of Britain is volledig compatible met vorige versies!

Regels

Voor een sessie Wings of Glory kiest elke speler (vanzelfsprekend) uit met welke vliegtuigen hij of zij wilt deelnemen. Elk van de figuurtjes heeft scores voor wendbaarheid, snelheid, wapenkracht, hoe snel het kan klimmen en duiken, hoe stevig de romp is, en hoe hoog het kan vliegen.

Heel belangrijk voor de game is het ‘Maneuver Deck’, waarvan elke kaart gemarkeerd is met een letter die correspondeert met letters die zijn toegewezen aan de Speed en Maneuverability van elk vliegtuig. Die kaarten heb je voor bijna elk maneuver nodig, of het nu om klimmen of dalen, vooruit vliegen, zijwaarts vliegen, draaien, of een andere beweging in de lucht gaat.

Alle spelers kiezen tegelijkertijd hun kaarten en plaatsen die dan voor de blauwe pijl van de vliegtuigbasis, wat voor erg spannende momenten én een behoorlijk snelle ‘miniatures battle’ zorgt. De écht spannende momenten zijn die waarin iemand in het bereik komt van vijandelijk geschut. Wanneer dat gebeurt, trek je Damage Counters – fiches waarvan de kleuren corresponderen met het soort kanon waarmee het vliegtuig is uitgerust. Als er een cijfer op die fiche staat, wordt die schade afgetrokken van de romp van het getroffen vliegtuig en als het totale aantal punten tot 0 wordt gebracht, wordt het uit de lucht gehaald. Bovendien kan er ‘speciale schade’ zijn, zoals wanneer de piloot of de motor wordt geraakt, of wanneer het vliegtuig vuur vat.

Wat Wings of Glory nog unieker maakt, is dat de aanvallende speler niet naar het resultaat mag kijken: de getroffen tegenstander moet vertellen wat zijn of haar belager kan zien! Het zal misschien niet spek voor ieders bek zijn, maar het draagt zeker een verhalende factor, heel wat spanning en een gezonde dosis realisme bij. Bovendien zijn er allerlei optionele regels (voor hoogte, klimmen en dalen, het gebruik van bommen, jezelf verbergen tussen de wolken, de ervaring van de piloten, enzovoort) die de game ietsje complexer en nog boeiender maken.

Het is enorm leuk om (individueel of in groepjes) tegen elkaar te vechten en ook het feit dat je met meerdere spelers kunt deelnemen is een enorm pluspunt, maar Wings of Glory wordt nog leuker wanneer je de scenario’s begint te gebruiken in plaats van elkaar gewoon uit de lucht probeert te blazen. Er zijn enkele scenario’s opgenomen in het regelboek (waarvan er eentje jezelf toelaat om alléén te spelen), maar er zijn tal van extra opties beschikbaar. Denk aan bombardeermissies of de opdracht om andere vliegtuigen te escorteren en te beschermen. Natuurlijk wordt het nog plezieriger wanneer je modellen (en dus mogelijkheden) begint toe te voegen aan de collectie, maar de figuurtjes zijn vrij aantrekkelijk geprijsd én vooraf geschilderd, waardoor je jouw strijdkrachten zonder extra voorbereiding kunt ontwikkelen.

Vormgeving

Omdat Wings of Glory volledig in de lucht plaatsvindt en er gemeten wordt, is er geen bord nodig: je kunt gewoon op een tafel(laken) spelen, al is het natuurlijk veel indrukwekkender om dat bovenop tweedimensionaal terrein (zoals een mooie ‘battlemat’) te doen.

De set bevat twee Britse Spitfires en twee Duitse Messerschmitt Bf.109’s en dat is geen toeval: het zijn veruit de twee meest iconische vliegtuigen uit de Battle of Britain en de mini’s zien er prachtig uit. Natuurlijk krijg je ook de Maneuver Cards, fiches, en plaatjes die doelen op de grond voorstellen erbij, net als een erg vlot leesbaar en intelligent vormgegeven regelboekje.

We kunnen enkel aanraden om zeker een battlemat aan te schaffen als je er nog geen hebt: het visuele aspect draagt zoveel bij dat de hele ervaring meteen een stuk indringender wordt.

Samengevat

Wings of Glory is een erg snel spel dat de juiste sfeer perfect weet op te roepen. Dankzij de vooraf geschilderde figuurtjes, enkele innovatieve regels (zoals het feit dat je niet precies weet hoeveel schade je hebt toegebracht en het tegelijkertijd bepalen van de eigen manoeuvres) en de enorme uitbreidingsmogelijkheden, kan je hier vele jaren zoet mee zijn. Wings of Glory is een echte aanrader die zowel verstokte wargamers als meer ‘casual’ gamers zal kunnen bekoren en die ‘out of the box’ speelbaar is. Alweer top van Ares Games!

Recensie: Dirk Vandereyken

Meer info: www.aresgames.eu

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights