REVIEW : Pokémon Mystery Dungeon: Gates to Infinity

Pokémon , Wie kent het fenomeen nou niet?
Ben je er niet mee opgegroeid op de Nintendo Gameboy, heb je ze vast en zeker wel al eens tegengekomen op spelkaarten of op de televisie.
Al 15 jaar houdt de Pokémon-franchise stevig stand in zowel de game-, manga-, anime-, ruilkaart – en speelgoedwereld.
Alles begon met de eerste generatie op de Nintendo Gameboy met Pokémon Red en Blue bedacht door Satoshi Tajiri.
Hierin stond de protagonist (jijzelf) centraal als een beginnende Pokémon-trainer die de Kanto-regio moest verkennen, om zo te trachten alle Pokémon te vangen en te trainen, alle 8  gymleaders, alsook de trainers in de Pokémon-league te verslaan. Met als enige doel “the very best” te worden.

Red en blue kregen binnen de originele game-serie reeds meer dan 10 opvolgers die steeds zeer positief werden ontvangen door het publiek. Het was dan ook vanzelfsprekend dat er op dit succes werd verder gebouwd. Zo kwamen er verschillende “spin-offs” binnen de Pokémon-games. Een van deze “spin-offs” is de Pokémon Mystery Dungeon – serie, en nu dus ook op de Nintendo 3DS.

Mystery Dungeon: Gates to Infinity

Deze serie kende zijn begin op zowel de Game Boy Advance als de Nintendo DS en komt volledig los van de originele Pokémon-serie. Het grootste verschil tussen beide zit in het feit dat (net zoals bij zijn voorgangers: Blue, Red, Explorers of time, Explorers of Darkness en Explorers of Sky ) er in deze serie geen mensen voorkomen.
De protagonist zelf is telkens een Pokémon, meer bepaald een mens dat plots veranderd is in een Pokémon en wakker wordt in een Pokémon-wereld.

Het spel start met een bizarre droom waarin je ziet hoe een Munna aangevallen wordt door een andere Pokémon.
Kort daarna wordt je wakker als Pokémon en blijkt een andere Pokémon je te hebben geholpen. Deze wordt dan ook je eerste partner. Tijdens de droom kiest de speler welke Pokémon hij of zij wil als zichzelf (in tegenstelling tot zijn voorgangers waar men een “persoonlijkheidstest” onderging a.d.h.v. vragen) en als partner.

Na hulp te hebben gekregen van je partner vraagt hij op zijn beurt om jouw hulp. Hij heeft een zeer belangrijke afspraak en mag dit zeker niet missen. Samen vechten jullie doorheen de eerste grot en gaan jullie samen naar de afspraak.
Daar sluit je partner een overeenkomst met Quagsire om een stuk land te kopen. Je overenthousiaste partner brengt je vervolgens op de hoogte van zijn ambitieuze plannen om een Pokémon-paradijs te bouwen en vraagt hierin opnieuw jouw hulp.
Pas vanaf dit moment begint het verhaal pas echt vorm te krijgen en wordt ook de Magnagate-functie geopend, maar straks meer hierover.
De speler krijgt het verhaal te horen over de verschijning van Mystery Dungeons en de invloed op de bevolking en hun welbevinden hiervan.

Na de toch wel lange introductie is het de bedoeling om doorheen het spel een stad op te bouwen op het land van je partner. De speler dient een team samen te stellen met Pokémon, die hij of zij doorheen hun avonturen in de verschillende grotten, tegenkomen. Hoe meer het avontuur vordert des te meer elementen de speler kan verzamelen om zijn of haar stad op te bouwen.

1df27bc378be9101f4c8cfe6b750291e_2451287-pmd_gti_ss6_400x240_f

Storm the Gates

Stel, het plots transformeren van mens naar Pokémon komt voor jou eigenlijk wel nog geloofwaardig over?
Tracht je dan maar eens in te leven in de wereld waarmee je, na de lange intro en vele dialogen, verder kennis maakt.
Een wereld waarin alle Pokémon samen leven in steden en huizen, ruilhandel voeren, eten op restaurant, overnachten in Inns en items aankopen in de general store.
Zelfs voor mij als grote Pokémon fan is dit zeer moeilijk aanneembaar.
Dit en de aard van de vele dialogen zorgen ervoor dat deze game een zeer kinderlijke indruk nalaat.

imagesCA1XYOI3

Wat anderzijds het eerst opvalt bij het opstarten van deze game, zijn de graphics. Prachtig uitgewerkte, gedetailleerde en gevarieerde omgevingen geven de speler een unieke Pokémon-ervaring. Ook de muziek doorheen het spel vormt hierbij een grote bijdrage.
Mijn eerste 3D ervaring met Pokémon doet mij alvast des te meer verlangen naar Pokémon X & Y, de aankomende telg binnen de originele Pokémon-serie die uitkomt in oktober dit jaar.

De gameplay is terug turn-based, die beter uitgewerkt is en vlotter speelt dan bij zijn voorgangers uit de Mystery Dungeon-reeks.
Je zult ook nooit 2 maal de zelfde grot verkennen. Bij het betreden van elke grot worden deze immers automatisch aangemaakt.

Tot slot is de toevoeging van de Magnagatesfuncie. Dit laat toe om de camera van de 3DS te gebruiken om toegangspoorten te zoeken naar de Mystery Dungeons en zo nieuwe voorwerpen te vinden, zeker een meerwaarde.

35_0_cinema_640_0

Conclusie

Pokémon Mystery Dungeon: Gates to Infinity is een echte aanrader voor de echte en / of jongere Pokémon-liefhebbers, die genieten van een prachtig uitgewerkte 3D omgeving ondersteund door zeer toepasselijke muziek met een zeer aangename turn-based gameplay.
Maar die anderzijds het geduld kunnen opbrengen voor een traag opbouwend verhaal met veel en lange dialogen.

Binnen de Mystery Dungeon-reeks is deze zeker de uitblinker. Maar ikzelf kijk, nu met nog meer ongeduld, uit naar Pokémon X & Y.

249672-PM1

  • + Prachtige graphics
  • + Elke grot is anders
  • + Pokémon in 3D ervaring
  • + Muziek
  • + Vlotte gameplay
  • + Online mogelijkheden

 

  • – Zal vooral jongere spelers aanspreken
  • – Veel en lange dialogen
  • – Trage opbouw

SCORE: 6,5/10

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights