Review: RPG Book #1: Fantasy Worlds

Ringboeken met ‘battlemats’ voor rollenspelen — die vaak ook bruikbaar zijn voor ‘miniature battle games’ of wargames — zijn een vrij recente toevoeging op het gebied van innoverende accessoires voor rollenspelen. Zo pakt Playmats.eu uit met dit RPG Book #1: Fantasy Worlds, dat een groot aantal verschillende terreinen biedt om op te spelen.

Wat het is

RPG Book #1: Fantasy Worlds is een groot A3-boek met pagina’s van 58 op 40 centimeter. Wanneer je het openlegt, beelden de 2 naast elkaar liggende — stevige, maar nog steeds buigbare — bladzijden samen een type ondergrond af waar je niet alleen twee– of driedimensionale fiches, figuurtjes of terreinstukken op kunt plaatsen, maar ook op kunt tekenen met een uitwisbare stift of met een whiteboardmarker.

Twee pagina’s worden gewoon weergegeven in een papyruskleur en twee andere zijn blanco, maar alle andere beelden veel gedetailleerder terrein uit. Bovenop de illustraties zijn vierkantjes van elk 1 x 1 inch (2,54 op 2,54 cm) getekend — de standaard voor ‘tabletop roleplaying games’ als D&D.

 

Inhoud & vormgeving

De afgebeelde terreinen zijn heel divers, van ijslandschappen tot moerassen, vulkanische oppervlaktes, stranden, woestijnen, bossen, en meer. Slechts een ondergrond heeft een duidelijke ronde vorm en is daarmee een beetje de vreemde eend in de bijt: ‘Altar’, al kan de illustratie zeker ook voor andere dingen worden gebruikt.

Omdat de textuur van de terreinen erg knap wordt afgebeeld, maar er (haast) niets op de ondergrond zelf wordt afgebeeld, zijn de pagina’s erg veelzijdig. Je hoeft immers geen dingen aan te passen en alles is gemakkelijk op te fraaien met extra 3D-terrein, vlakke afbeeldingen of figuurtjes.

De verschillende landschappen heten:

Cracked Desert Sunny Coast
Grass Charred Earth
Paved Plaza Checkered Tiles
Mars Paved Cave
Vulcanic Keep Yard
Fields Dry Seabed
Sea Castle Village
Dragon Lair Ice Land
Undergrowth Swamp
Unearthed Graveyard Altar
Early Spring Papyrus
Icy Snow Blank

 

Compatibiliteit

Heel veel visuele verrassingen zijn er niet te vinden, maar dat maakt dit RPG Book #1: Fantasy Worlds natuurlijk uiterst geschikt voor een enorm aantal ‘settings’ en verschillende soorten games. Bovendien komt het de herbruikbaarheid van dit product enorm ten goede. Eigenlijk lijkt het concept dus meer op grote, oprolbare ‘battlemats’ dan op, bijvoorbeeld, de plattegronden die door een bedrijf als Loke Battlemats worden uitgebracht.

Wie goed heeft opgelet, zal waarschijnlijk ook wel begrijpen dat het woord ‘fantasy’ in de titel van dit uit de kluiten gewassen boek beperkender is dan nodig: hoewel er nergens straten, ruimtestations of dergelijke meer worden afgebeeld, zijn de meeste ondergronden evengoed bruikbaar voor moderne genres of sciencefiction. De lijntjes die de vierkanten vormen zijn wel niet echt geïntegreerd in het ontwerp en voelen daardoor veel meer als een kunstmatige ‘overlay’ aan, maar echt storen doet dat niet.

 

Samengevat

RPG Book #1: Fantasy Worlds is een erg veelzijdig boek dat handige ondergronden biedt voor zowel rollenspelen als sommige ‘miniature battle games’. Die oneindig aanpasbare terreinen komen natuurlijk ook met een nadeel: oprolbare ‘battlemats’ bieden grotere gebieden (al kan je er meestal niet op schrijven) en spelleiders zullen wat extra werk moeten verrichten als ze meubels, bomen of andere losse terreinstukken willen toevoegen.

Meer info: www.Playmats.eu of www.Playmats.pl

Recensie: Dirk Vandereyken

 

 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights