XCOM 2 - Box Art

XCOM 2: Tactisch goed gezet!

XCOM 2 is een zogenaamd turn-based tactical game, ontwikkeld door Firaxis Games en werd door 2K Games op de markt gebracht voor Mac en PC. XCOM 2 is de sequel op XCOM: Enemy Unknown uit 2012

Het spel vindt plaats in 2035, goed 20 jaar na de gebeurtenissen van XCOM: Enemy Within. De wereldleiders hebben een onvoorwaardelijke overgage aangeboden aan de aliens en XCOM. De aliens hebben het dus voor het zeggen op onze planeet. Ondertussen hebben ze ook steden gebouwd die de mooie toekomst van de aarde moeten weerspiegelen. Ondertussen houden ze er wel een ‘second agenda’ op na en ruimen iedereen op die ook maar iets heeft tegen hun gezag. Enkel zij die op de rand van de beschaving leven, beschikken over een kleine vorm van vrijheid.

En laat het nu net daar zijn dat een groep mensen de krachten bundelt om op te komen voor de vrijheden van het mensdom. De overgebleven XCOM moeten een manier vinden om uit deze situatie te raken en de waarheid achter de bezetting van de aliens aan het licht brengen.

Gameplay

Het spelt start met Bradford die een raid uitvoert op een ADVENT gen bank en zo de Commander redt. Stap voor stap wordt je wegwijs gemaakt in deze turn based strategische topper. Beetje bij beetje leer je zo om de troepen de nodige commando’s te geven, te zorgen voor een goeie ‘cover’, zo stil mogelijk de prooi te benaderen of binnen X aantal zetten een objectief te bereiken.

Het verslavende aan het spel is natuurlijk de manier waarop het gebeurt. Elke zet die je maakt heeft wel een invloed op het verdere verloop van de missie en elke keuze die je maakt ook. Loopt alles zoals het hoort, dan kunnen de individuele karakters verder gefinetuned worden. Naarmate de karakters beter worden, kunnen ze nieuwe ‘special moves’ leren. Je kan zelfs de individuele karakters volledig gaan aanpassen met een eigen naam en een eigen look. Inclusief tattoo’s, stat boosts, mega granaten en speciale wapens !

XCOM 2: Speciale moves en karakter customisation
XCOM 2: Speciale moves en karakter customisation

De missies die je voorgeschoteld krijgt zijn gevarieerd qua aard. Dat zorgt er dan ook voor dat je niet al te snel in herhaling komt. De ene keer keer moet je een object bemachtigen, de andere keer probeer je een bepaalde persoon uit de klauwen van de vijand te halen. Om die missies correct te voltooien moet je dus de troepen strategisch opstellen, beschutting gebruiken, troepen zo instellen dat ze kunnen vuren op alles wat beweegt, terwijl je andere troepen dan weer naar voor schuift om het belangrijkste Target te bemachtigen. Elke opdracht start je trouwens ook in Concealment. De vijand weet dus niet dat je er bent, tot je het vuur opent of gewoon te dicht in de buurt van de vijand komt.

Natuurlijk heb je ook nog een deel geluk nodig om de missies te voltooien. Zo hadden we tijdens een bepaalde missie een ‘80% or higher chance to hitting your target’ en waren de eerste twee schoten er toch ferm naast.

Graphics & Sound

We moeten eerlijk zijn … over een top of the notch Gaming PC beschikten we niet voor deze review. Dan maar op onze MacPro onder Bootcamp even proberen … en we waren onder de indruk. De graphics zien er goed uit, ook al had onze MacPro wel wat problemen met de mega superdeluxe awesome cool high end settings! Hier en daar waren ook wat grafische problemen, maar of dat nu aan de Mac of aan het spel zelf lag, dat is dan weer een andere vraag.

Graphics in XCOM 2 zijn best goed!
Graphics in XCOM 2 zijn best goed!

Verder moeten we wel toegeven dat de levels er gewoon prachtig uit zien. Alles is echt gedetailleerd en mooi uitgewerkt. Ook de cut-scenes zijn dik in orde. Zelfs de character customisation kon ons wel bekoren. De graphics en het geluid zorgen ervoor dat je tijdens de missies echt wel aan het scherm gekluisterd zit.

Onze mening

Ook al hebben we totaal geen ervaring met XCOM, toch kunnen we meegeven dat XCOM 2 echt wel verslaven werkt. Het turn based systeem zorgt er ook voor dat je het spel kan opstarten voor een uurtje en rustig kan afsluiten. In theorie alvast … in de praktijk bleek het spel gewoon te verslavend om het snel even op te starten. XCOM 2 is dan ook een goed uitgewerkte game waar je best een aantal uurtjes mee zoet bent. Hou je van turn-based strategy? Dan is XCOM 2 een aanrader!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Geverifieerd door MonsterInsights